
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Rapid prototyping biedt engineers en ontwerpers de kans om snel en frequent aanpassingen te verrichten op een model, voordat het echt in productie wordt genomen. De grote voordelen van Rapid Prototyping en 3D-Printen zijn de lage kosten en de mogelijkheid om het model herhaaldelijk aan te passen of te verbeteren. Ook is rapid prototyping geschikt voor uiteenlopende materialen en dat is aantrekkelijk voor diverse branches.
Nog meer voordelen:
* Korte doorlooptijd
* Kostenbesparend
* Nauwkeurig, komt overeen met het originele product
* Hoge kwaliteit, mede dankzij de zorgvuldige nabewerking
Rapid prototyping is een verzamelnaam voor verschillende technieken 3D-printen en allen gericht op zo snel mogelijk een fysiek prototype vervaardigen. Aan de basis ligt informatie die via de computer wordt vertaald in een fysiek product. Het systeem dat dit mogelijk maakt heet CAD. Een 3D CAD-tekening is dan ook essentieel in de totstandkoming van het prototype.
Hoe werkt Rapid Prototyping?
Om een idee te kunnen uitwerken moet er een bestand komen dat het prototyping-apparaat begrijpt. In een 3D-tekenprogramma wordt een CAD-tekening gemaakt. Tijdens het CAM-proces wordt dit model ingelezen en voorbereid om door de 3D-printer of CNC-freesmachine tot een fysiek prototype te kunnen worden vervaardigd.
Bij CNC Frezen zorgt de computergestuurde freesmachine dat het juiste model overblijft na het verwijderen van overtollig materiaal door middel van frezen, slijpen, snijden of boren. Bij SLA wordt het onderdeel uit vloeibaar hars gemaakt. Een laser zorgt ervoor dat de hars laag voor laag uithardt tot het de gewenste vorm heeft.
Lasersnijden is de ideale methode voor complexe contouren vanwege de precisie en fijne snede. Bij FDM wordt de spuitmond aangestuurd om zo kunststof laag op laag te smelten, zodat de nauwkeurige vorm bereikt wordt.
Niet alleen engineers en designers zijn gebaat bij een fysiek prototype dat ze tussentijds kunnen evalueren. Ook productmanagers doen regelmatig een beroep op ons. Zo wordt een prototype vaak gebruikt tijdens een presentatie, om een goed beeld te geven en te krijgen van de verwachtingen en mogelijkheden.
In de volksmond wordt rapid prototyping vaak 3D-printen genoemd. Er zijn echter wel verschillen tussen de diverse manieren hoe een prototype tot stand komt. Zo maken Selective Laser Sintering (SLS) en Stereolithografie (SLA) gebruik van een laser die materialen laat smelten en laag voor laag het gewenste model opbouwt, terwijl CNC Frezen juist materiaal verwijdert om tot de juiste vorm te komen.
Bij Fused Depostition Modeling (FDM) wordt gebruik gemaakt van een speciale, bewegende spuitmond die laag op laag het 3D-model maakt. Het proces van laag op laag materialen opbouwen aan de hand van 3D-modelgegevens wordt ook wel additive manufacturing genoemd. SLS, SLA en FDM maken hier gebruik van. Bij OneProto kunt u terecht voor deze technieken van rapid prototyping.
Als u een prototype wilt laten vervaardigen, zijn er verschillende technieken waar u uit kunt kiezen.
Het is belangrijk dat u weet hoeveel objecten u wilt laten maken en binnen welk tijdsbestek. Daarnaast is het van belang dat u weet welke materialen u wilt gebruiken, hoe gedetailleerd dit prototype moet zijn en wat het budget is. Wilt u later nog aanpassingen aan dit model kunnen maken? Vraag ons naar de mogelijkheden. Bij OneProto denken wij graag met u mee. Wij denken in oplossingen en gaan geen uitdaging uit de weg. Heeft u vragen over Rapid Prototyping, dan kunt u hier contact met ons opnemen.